fbpx
Zij is het perfecte voorbeeld dat je van grijs muisje een prachtige bloem kunt worden. Anke is ervaringsdeskundige en samen met de opleidingen die ze heeft gevolgd, is er een mix ontstaan wat mensen leidt naar hun persoonlijk succes.

Een heel aantal jaren geleden heb ik een autonomie therapiecursus gedaan, met een hele groep vrouwen. Op het laatst van die cursus kregen we een opdracht. Deze opdracht staat me na al die jaren nog steeds bij, Waarom? We kregen allemaal kaartjes van verschillende kleuren en we moesten een kleur per persoon kiezen en daar moesten wij iets opschrijven, een boodschap welteverstaan, wat we die persoon mee wilde geven. Op één of andere manier kreeg ik heel veel gele kaartjes en de reden daarvan was dat ze mij dus het zonnetje in huis vonden. Nou dat vond ik best wel een compliment en één zin is me altijd bijgebleven, of ik de zin nog letterlijk kan herhalen dat weet ik niet, maar wel de essentie van die zin weet ik nog steeds. Misschien moet ik daar eerst iets over uitleggen.

Wanneer je patronen leert doorbreken, maak je de weg vrij voor jouw tofste leven.

Waar ik toen tegen aan liep, was dat ik heel vaak mezelf wegstopte, dat ik wegliep van dingen die ik moeilijk vond. Om echt te zeggen van oké hier sta ik voor, dit is wat ik vind en zonder dat ik mezelf als een soort van kameleon door allerlei bochten heen ging wringen om te doen of te vinden wat ik dacht dat een ander vond wat ik moest vinden of moest doen. Beetje raar omschreven, maar dat is de situatie waar ik tegen aanliep en dus toen in mijn leven ervoor stond. En dit kwam ook elke keer weer in die therapiesessies naar voren. Autonomie betekend dan ook dat je opkomt voor jezelf, dat je gewoon zegt, zo ben ik , zo wil ik leven en daar ga ik voor staan. Dus ja het is al duidelijk dat dat dus de uitdaging was voor mij, dat was de uitdaging om voor mijn mee aan de gang te gaan.

En een regel wat op zo’n geel kaartje stond was op de voorkant “Je bent altijd het zonnetje in huis “en op de achterkant stond een hele mooie regel, nogmaals exact weet ik het niet meer, maar er stond op “Wat in het begin moeilijk lijkt en je gaat het aan, dan kan het je zoveel moois gaan brengen om het juist dan toch te doen, het zal de moeite waard gaan zijn.” In die trant was het en ik heb dat meegenomen eigenlijk in ja de rest van mijn leven. En ja  ik moet zeggen dat het me dus ook echt geholpen heeft. Ik weet ook helaas niet meer diegene die dat voor me opgeschreven heeft, maar ik wel heel dankbaar dat ze het opgeschreven heeft, want dat heeft me heel veel gebracht in van ja oké te gaan staan van dit is wat ik wil, dit is wie ik ben en wat jij ervan vindt dat moet je lekker zelf weten, daar hoef ik geen rekening mee te houden, maar dit is het. Hier ga ik mee verder, ik kan nu met mezelf door die deur en ik ga het verder ontwikkelen en ik ga kijken hoever ik daarin kan komen in mijn leven, ik maak daar gewoon een leuke uitdaging van. Nou dat is gelukt moet ik zeggen! En zo zie je dat een klein gebaar, want de opdracht was eigenlijk gewoon een gebaar geven aan een ander en jouw zienswijze geven aan een ander. Dat gebaar heeft me zoveel gebracht in mijn leven.


Popup sluiten

Pin It on Pinterest

Share This
BlogWeg met die belemmerende overtuigingen van die ander, ik zorg zelf wel voor mijn persoonlijke groei!